Voda in živali

Tako kot ljudje, so tudi živali odvisne od vode. Tako kot pri človeku, voda pri živalih sestavlja velik del krvi po kateri se prenašajo hrana, kisik in odpadni proizvodi presnove. Voda kroži skozi telo živega bitja. Ljudje jo dobimo s hrano in pijačo, izločamo pa s sečem, izdihanim zrakom in znojem. Podobno velja za nekatere živali.

Nekaterim živalim je voda tudi dom. Samo pomisli na vse živali, ki jih poznaš in živijo v morju, rekah, jezerih, potokih, lužah in podzemnih vodah? Veliko jih je, nihčne pa ne ve natančno koliko.

Kako pa ti skrbiš za živali?
Zagotovo imaš hišnega
ljubljenčka in skrbiš, da je zdrav,
z zadostnimi količinami vode in
hrane, z ustreznim gibanjem in
tudi občasnim razvajanjem.
Podrobno
  • Kako voda pomaga živalim ohranjati topoto?

    Te zanima kako voda pomaga živalim ohranjati toploto?

    Termoregulacija je sposobnost organizma za ohranjanje telesne temperature v določenih mejah, tudi ob znatno drugačni temperaturi okolja. Je proces, ki vzdržuje dinamično ravnovesje med količino nastale oziroma prejete in oddane toplote. Izhlapevanje znoja na koži in vode na sluznici dihalnih poti živa bitja ob visokih temperaturah okolja ohladi. Za izhlapevanje znoja je potrebno veliko energije, zato nas zebe, če smo mokri. Ohranjanje telesne temperature je zelo pomembno za normalen potek biokemijskih reakcij pri živem bitju (človeku in živalih).
  • Zakaj nekatere živali na vodi lahko lebdijo?

    Te zanima zakaj nekatere živali na vodi lahko lebdijo?

    Posebna lastnost vode - površinska napetost omogoča nekaterim živalim, da na površini vode ne potonejo. Površinska napetost je namreč posledica privlačnih sil med molekulami tekočine. V notranjosti tekočine, npr. vode, je vsaka molekula obdana z vseh strani z drugimi molekulami, zato so sile nanjo v vse smeri enake. Za plast molekul na gladini pa to ne velja — molekule iz notranjosti tekočine delujejo nanje s privlačnimi silami, ki jih molekule plina (zraka) z druge strani ne uravnovesijo. Posledica je, da se površina vode obnaša kot prožna opna.